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FROM:
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RE:
QUESTIONS AND ANSWERS – 1999 FOURTH QUARTER 

PROGRAM AFFECTED:
TCA, FOOD STAMPS, and MEDICAL ASSISTANCE

ORIGINATING OFFICE:
OFFICE OF POLICY, RESEARCH AND SYSTEMS 

FIA Policy and Training staff conducted briefings in November and December to provide local staff with information concerning new policy being released effective January, 2000.  Many questions surfaced during these briefings and other training conducted during the last quarter of 1999.  The following is a compilation of program questions with the answers and clarifications related to those questions.

TCA Questions

Sixty – Month Time Limit Compliance for Customers from Out of State 

Q:
Should local departments wait to determine TCA eligibility until the number of TANF months received in other states has been verified?

A:
Yes.  The unit supervisor uses this information to adjust the Time Limit Counter (TLE) prior to finalization.  Verification of the number of TANF months previously received will not take 30 days (especially since a phone call should garner the information).

Q:
Do months in which the client had earnings count towards the TCA counter?

A:
No.  Continue to follow current policy regarding this issue.  However, all TANF months counted in all other states should be counted towards Maryland’s TCA counter.

Q:
How far back should local department staff count TANF benefits received from other states?  

A:
The local department should count any month a customer received benefits from another state if the benefit was paid with TANF funds after that state’s TANF effective date.  The TANF effective date for each state is displayed as part of Action Transmittal #00-24.

Q:
Will customers who move from another state and have already reached the TANF time limit for that state be screened for Maryland State Maintenance of Effort?

A:
Customers who meet Maryland’s regular TANF eligibility guidelines will receive regular TANF monies and be subject to Maryland’s 60 month time limit.  Cases that fall into a state funded TCA customer group will be screened for those services.

Q:
If a customer was employed while receiving TCA in another state, are those months included in the Maryland count?

A:
In most situations, we would count the months a customer received TCA 

in another state while they were employed.  However, like Maryland, there are some states that have programs that pay state funded TCA when a person is employed or a victim of family violence.  If the customer was paid through a state-funded program, do not count the months toward the sixty-month limit.  Always ask the other state whether the customer was paid with TANF funds or a separate state program.  Count any month that benefits were paid with TANF funds.

Public Housing

Q:
If transitional housing is funded by Section 8 is the $60 deduction applied or is it exempt as “Transitional Housing”?

A:
Apply the $60 a month deduction to a customer’s TCA grant if they live in housing subsidized by one of the following programs:


 Public Housing


 HUD Section 8 


 FMHA Section 515


Other housing types such as shelters, transitional housing, Housing Opportunities For Persons With AIDS (HOPWA) and the Rental Assistance Program (RAP) are not subject to $60 TCA deduction.      

Food Stamp Questions

Shelter

Q:
If a customer is in foreclosure do you still allow the mortgage as a shelter deduction.        

A:
The costs include continuing charges for the shelter.  At the point the bank takes over the property, the household is no longer responsible for the expense and would not be eligible for the shelter deduction.  

Q:
Why is the condo owner allowed a deduction for the condo fee as well as shelter and utilities?  Homeowners not in a condo situation pay for their maintenance, sewage, water, property upkeep, etc. but aren’t allowed a separate deduction. 

A:
This is the decision of the Department of Agriculture.

Q:
If a customer is sharing a condo (or living with someone in a condo) and pays  $400 to cover his share of the mortgage and condo fee, is the total amount entered as the mortgage or do you split the amounts?

A:       Either way would be acceptable as long as the case is correctly narrated.

Q:
When a customer lists a telephone number on the EDD and is given SUA or LUA, is it still necessary to enter the $20.00 telephone allowance on the Shel Screen?  Edit review is citing an error in instances where it is not done.

A:
It is not necessary to list the $20.00 telephone allowance on the Shel screen if the utility allowance is given.  The telephone allowance is absorbed by the SUA/LUA designation.

Q:
Is it required to list all utility expenses on the Shel Screen when the customer is given SUA or LUA?  Edit Review is citing an error if those expenses are not listed.

A:
There is no CARES requirement to list all utility expenses if the utility allowance is requested. It is a procedural decision made at the District level.

Q:
How is the shelter calculated if the customer spends part of the month in a motel and the rest of the month with a friend?  Do we give the homeless allowance or a prorated shelter deduction?

A:
Manual Reference 212; Definition of Homeless

According to the scenario the customer meets the definition of homeless, i.e., “lacks a fixed and regular nighttime address.” As such, the customer would be entitled to the standard homeless shelter allowance unless the actual shelter cost would result in a higher deduction under the excess shelter calculation.

Q:
An absent parent is paying the customer’s rent in lieu of child support.  How is this treated?

A:
If the absent parent is legally obligated to pay child support to the customer but they work out a private agreement to pay a third party instead, the amount is counted.  If the legal obligation is to pay the third party directly, the money is excluded.  If there is no legal obligation, treat the payment as any other vendor payment.

NOTE: A key to remember is if the money is obligated to the customer, it is counted regardless of who actually receives it.
Q:
A customer has an apartment and another individual moves in.  They split rent and expenses, is this sharing or a rental income situation? 

A:
Ask the customer questions about their situation.  If the customer feels they are roommates, consider it sharing and use the portion each household pays as a shelter cost.  If the customer considers the other individual to be a roomer, the rent that is paid to the customer is self-employment income and the customer can receive a deduction for the full rental expense and utilities.

Q:
How should ground rent be coded?  CARES will not count a ground rent deduction when it is coded as GR.  

A:
Any rent that a customer pays for the land on which they reside should be coded as LR (lot rent).

HUD Family Self- Sufficiency Program

Q:
How long will the money be retained in the escrow account?  When would the money be dispersed?

A:
Normally the program lasts for five years.  It can be extended for two more in some instances. It is our understanding that the money will be retained in an escrow account until the household moves from public housing or until the end of the program.  It would be disbursed at that time.

Q:
Should the portion of a rental increase placed in escrow by HUD be allowed as a shelter cost for the Food Stamp Program?

A:
The portion of the rent increase that is placed in the escrow account is not a shelter cost for food stamps.  Any portion of the increased rent that is billed to the household would be a shelter cost.

Q:
How will the locals know that a customer has an escrow account?  Where will the paper work for the accounts be located?

A:
The local department will probably not know about the escrow account unless the customer tells the case manager that they are participating in the program.  Since the escrow account is an excluded resource, there is no requirement to verify the account.  

Q:
According to information received from Baltimore County, the money held in escrow by HUD will not be distributed until the customer becomes self-sufficient and is no longer receiving TCA, FS, and MA.  If this is correct, will these monies have any effect on our Food Stamp cases?

A:
It should affect a food stamp case only if the customer reapplies and still has some of the escrow money.  At that point it would be a countable resource.

Voluntary Quit

Q:
Will a query be run for voluntary quit cases where there has been a sanction and there is a child under the age of six?

A:
A query has already been run and is available to local departments.

Q:
How does the new policy affect voluntary quit in remote counties when there is a Food Stamp work registration exemption for parents with a child under age one.

A:
Manual Reference 130, 130.5, 130.19 - Voluntary Quit provisions do not apply to persons who are statutorily exempt from work registration.  Caring for a child under the age of 6 is a statutory exemption. Customers in remote areas who do not have a statutory exemption are subject to voluntary quit rules. The change in policy should be noted in the case record.

Q:
A new applicant applies for Food Stamps.  He voluntarily quit his job without good cause in the last 60 days.  When does this individual become eligible, after 60 days or when he complies?

A:
The individual would become eligible for Food Stamps when he or she complies with work requirements or becomes exempt from the work requirement. ( See 130.20 in the FS Manual)

ABAWD

Q:
Is there a list of people from other states that we can contact to verify the number of months an ABWAD customer received food stamp benefits in those states?

A:
There is no list available.  Case managers must contact the former worker or agency.  AT 00-24 explains the TANF sixty-month time limit and includes a list of states and telephone numbers.  You might want to use this list as a starting point.

Disabilities

Q:
An immigrant receives federal MA and TEHMA due to age.  He was not 65 on 8/22/96; can he still receive Food Stamps?
A:
Yes, this individual would be eligible for food stamps due to the disability criteria under AREERA.  The receipt of federal MA qualifies him as disabled for food stamp purposes.

Q:
A young adult (over 22) is disabled and lives with his parents.  He cannot purchase and prepare his own meals.  Can he receive his own Food Stamps?
A:
No, the provision addressed in this question specifically relates to elderly and disabled.

NOTE: Elderly individuals who are unable to purchase and prepare their own meals due to disability may be considered separate households if income of the other individuals who reside in the household does not exceed 165% of the poverty level.

Income and Deductions

Q:
PAA customers sometimes have sporadic periods of employment. How should we count their earnings?

A:
If earnings are not received on a regular basis, you may need to average past earnings.  You may use back earnings to anticipate what customers will earn during the certification period.  Most case managers use 3-6 months of earnings verification but are not limited to this.  If the income is not expected to continue, or is expected to change, do not use it in the income calculation.

Q:
A customer has legally obligated child support garnished from his payroll check and pays a fee to his employer for the garnishment.  Is this fee deduction for the customer?

A:
No, the fee would not be a deduction but the amount of legally obligated child support paid would be.

Household Composition

Q:
A 17-year-old and her husband are applying for food stamps.  They live with her parents.  Can they be a separate household from her parents?

A:
No, marriage does not automatically make an individual emancipated for Food Stamp purposes.  The case manager must include parents who reside in the home as well as spouses.

Q:
A customer’s husband does not reside in the home due to employment.  He comes home on holidays and for visits.  Is he part of the household and how do we count his income?

A:
We would treat this individual in the same manner as a student residing at school.  He would not be included in the food stamp household and his income would not be counted.  However, we would include as income any contributions he makes to the household.

PUPS/SVES 

Q:
What is the purpose of the Status Code on the Prisoner Update Processing System (PUPS) screen?  Does it identify the status of the inmate or the nature of the sentence?  Will the local departments receive verification of codes for the PUPS screen?

A:
The Status Code indicates that SSA has been given permission by the states to disclose information regarding the customer’s incarceration.  The “02 - Disclosure Permitted” code is the only code that will display on the PUPS screen.  This code allows an incarceration record to be displayed.

Q:
Is the Department of Juvenile Services’ information included on the PUPS screen?

A:
Juvenile justice adjudication does not meet SSA criteria for benefit suspension unless a juvenile is tried and convicted as an adult.  Short of such convictions, juvenile records are sealed and not disclosed by SSA.

Q:
How current is the information on the PUPS screen?

A:
The states report new prisoner information to SSA at the beginning of each month. SSA takes 15 days to build the new PUPS file.  Therefore, the local departments will be using prior information when screening customers who apply for benefits during the first 15 days of the month.

Q:
What prison systems are included in PUPS/SVES?

A:
The Federal, State, County and Municipal systems are all included.

Q:
Can PUPS include information for all Maryland residents in prisons?  The Social Security population is just a small percentage of our customers.

A:
The states are asked to report all persons who are incarcerated.  The federal agencies, specifically SSA and The Department of Agriculture make decision on what record will be released to the stares.

Medical Assistance

Q: 
Retrospective Medical Assistance - Will DHMH inform the customers that reimbursements have been sent to the providers?

A:
All customers that applied for retroactive relief under the TANF/MA delinking project will receive a letter letting them know if they are eligible for retroactive coverage.  If eligible, the customer will also receive a notice to give to the provider.  It will include instructions for submitting the retro claims.  When the claim is submitted, normal MA payment processing is applied, i.e., the customer does not receive a notice that the claim has been paid.  Customers then get reimbursed by the provider for bills they previously paid.

Q:
CARES is not correctly calculating income for Medical Assistance. We are required to calculate off-line and enter that amount as actual. If there is a combined Medical Assistance and Food Stamp case, is it possible to calculate the Food Stamp off-line as well and enter the amount as (AC) for MA/FS to eliminate touching so many screens?

A:
CARES BULLETIN #00-07 provides an MA/FS workaround on how to calculate earned income and unearned income. CARES will calculate Food Stamps correctly when using the correct frequencies. It is not necessary to calculate off-line when you have a MA/FS case. The work around is effective until April 21, 2000.   

Multiple Program Questions

Lottery and Lump Sum Policy

Q:
Is there any way to get current information regarding Lump Sum policy for all programs and how to code lottery winnings in CARES?

A:
Lottery winnings are coded in CARES as “LS” (Lump Sum) because most Lottery winnings are non-recurrent payments. Treatment of lottery winnings for all programs would be handled the same way as regular lump sum payments.

Narration

Q:
Could edit prompts be developed in CARES to ensure Case Managers
include all the information required by Quality Assurance?

A:
It is possible to develop edit prompts to ensure that Case Managers Include all information required by Quality Assurance but these edit prompts may not be needed for all jurisdictions. When system changes are made to CARES because of policy or procedural changes, they are made because the change will benefit all statewide users. Changes are not tailored to one jurisdiction only.

TCA Manual Calculation Sheets (DHR/FIA 428A, 428B 428C) and the Food Stamp Manual Calculation Sheet (1104)

Q: 
In TCA calculations, are court ordered child support payments disregarded income if they are not being paid out?

A:
No.  Only verified court ordered child support payments that are actively being paid out can be used as an income disregard.  

Q:
The wording on line 10 of DHR/FIA 428C presently reads “the number of sponsored immigrants.”  Can the wording be revised to read “the number of sponsored immigrant families”?

A:
Yes.  FIA staff will incorporate the change during the next print cycle and the revised forms will be available in April, 2000.  

Q:
Will a FS calculation worksheet be developed for immigrants/sponsors?

A:
There are no plans to create a separate worksheet for immigrants and sponsors, although we can look into developing one if there is a demand for yet another form.

Q:
How are watermen and farmer losses to be entered on the new FS worksheet?

A:
The loss would have to be subtracted from other income and the remainder entered on the calculation worksheet.

INQUIRIES
Please direct TCA questions to Jo-Ann Showalter at 410.767,7956, Food Stamp questions to Kay Finegan at 410.767.7939 and MA questions to Alice Bey, at 410.767.8557.

cc:
Constituent Services


FIA Management Staff
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